איטום הגג נחשב לפעולה קריטית שתבטיח את תקינות המבנה ותאפשר לנו להימנע מחורף קר מידי, שמלווה בנזילות ובנזקים למערכות הקבע וחפצי הבית. הזפת נחשבת לאחת הדרכים הפופולריות והפשוטות ביותר לאיטום הגג והנה כל מה שכדאי שתדעו לגבי זיפות גגות:
יריעות ביטומניות או זפת חם?
בעולם איטום הגגות משתתפות כמה וכמה טכנולוגיות מתקדמות, כולן נועדו להבטיח לכם גג מבודד, מוגן מפני פגעי מזג האוויר וכמובן עמיד מאוד. טכנולוגיות אלו מיושמות באופן שגרתי בכל מבנה חדש ומוחלפות כאשר מתרחשת התיישנות, בדרך כלל סביב עשור. היריעות הביטומניות נחשבות כיום לשיטת האיטום המומלצת בשל עמידותה הרבה, התאמתה לצורת הבנייה המודרנית והיכולת לבצע בה תיקונים נקודתיים מבלי להחליף את כל היריעה.
היתרונות הללו הן שגרמו לכך שהזפת נאלצה לוותר על מקומה כשיטה הנפוצה ביותר, למרות שמחירה הוא הזול ביותר מבין כל חומרי האיטום הקיימים. כיום מתבצע זיפות גגות על גגות עמוסי פריטים כמו דודים, מזגנים וקולטים, שלא ניתן להניח עליהם יריעות שזקוקות למשטח ישר ופנוי לחלוטין.
איטום גגות באמצעות זפת
זפת חם מגיעה גם היא ממשפחת הביטומנים ולכן לא פעם מיושמת בשילוב עם היריעות הביטומניות, על מנת לשפר את האיטום ולהוסיף לו שכבת הגנה עוצמתית ויעילה. ועם זאת, את הזפת השחורה שנוטה להתחמם ולספוג חום חובה לסייד מידי קיץ, על מנת שתימנע מהתייבשות והיווצרות סדקים, מה שיערער את איטום הגג ותוצאותיו יורגשו כמובן בחורף. בנוסף, זפת שנסדקה ונשברה מבטלת את בידוד המבנה ומחדירה פנימה חום עוצמתי וכבד, עד כדי כך שנדמה שהמזגנים יצאו לחלוטין משימוש.
מה חשוב לוודא מול הקבלן?
רוב קבלני האיטום שמבצעים זיפות גגות מעניקים עד חמש שנות אחריות לעבודה שביצעו, אך הדבר לא מקנה לכם את האפשרות לוותר על הסיוד השנתי של הזפת ולטעון מאוחר יותר שהיא נסדקה ונפגעה. בנוסף, על פי תקנות המשרד לאיכות הסביבה, את זיפות הגג יש לבצע רק בטכניקה ובאמצעים מיוחדים שמיועדים לכך. קבלן איטום שייתפס כשהוא חורג מהנהלים הללו, ייקנס ואיתו גם בעלי הבית שהזמינו את אותו קבלן.
כיצד מבצעים זיפות גגות? כל השלבים שבדרך:
איטום הזפת מיושם בשתי שיטות שונות. האחת – מריחה בשתי שכבות המשולבות בפיברגלס או אינטרגלס שיחזקו את המבנה הכימי וייצרו שכבה אטומה וקשה מאוד, שמים לא יוכלו לחדור. השנייה – יישום שכבה אחת של זפת ועליה מריחת חומר הלבנה, שיעניק בידוד והגנה נוספים, בייחוד מפני חום השמש הכבד.
את תהליך הזיפות מתחילים רק לאחר שהגג נוקה לחלוטין מלכלוך והוסרו ממנו עצמים מפריעים כמו אבנים, צינורות חתוכים וכד'. בסיום, מטפלים נקודתית בסדקים, חריצים, שברים וחורים שיהיו עשויים להפריע ליעילות המוחלטת של האיטום.
לאחר מכן מורחים פריימיר – זהו חומר מקשר שיאפשר לזפת להידבק כהלכה אל הגג. בסיום המריחה, תיושם הזפת באחת משתי השיטות שהזכרנו.
בסיום, יש למרוח חומר הלבנה. לרוב זהו סיד לבן שדולל במים ונמהל בכמות מסוימת של דבק אקרילי.
בשורה התחתונה:
אמנם זיפות גגות נחשב לשיטה מיושנת, אך מדובר עדיין בשיטה יעילה במיוחד לטווח הקצר ותתאים לגגות ישנים, גגות בשיפוע וגגות עמוסים בפריטים שלא ניתן להתקין בהם אמצעי איטום אחרים.