מבחן מחוננים הוא מבחן סטנדרטי המזהה את כישרונותיו וכישוריו המיוחדים של הילד. זה ניתן בדרך כלל לילדים בין הגילאים 3 עד 12 שנים.
ניתן להשתמש במבחן המחוננים כדי לזהות את נקודות החוזק של הילד בתחומים כמו מתמטיקה, קריאה, כתיבה, שפה, אמנות ומוזיקה.
מבחן מחוננים גם בוחן עד כמה ילד מבין מושגים במדעים, מדעי החברה ונושאים אחרים.
בדיקת מחוננים נעשית על ידי אנשי מקצוע שהוכשרו במיוחד לביצוע המבחנים
מבחני מחוננים נועדו למדוד את הכישורים האינטלקטואליים, היצירתיים ו/או החברתיים של הילד. המבחנים יכולים להתבצע על ידי בית הספר או על ידי ההורים בכוחות עצמם.
קבוצת הגיל הצעירה ביותר שיכולה לגשת למבחן המחוננים היא בת שלוש, ואילו קבוצת הגיל המבוגרת ביותר היא בת 18.
מבחן מחוננים כולל מספר סוגי מבחנים שנועדו למדוד את יכולותיו וכישוריו של האדם. מבחנים אלו ניתנים לילדים שהראו סימנים של אינטליגנציה או כישרון מעל הממוצע בתחומים מסוימים.
מבחן מחוננים מורכב בדרך כלל משלושה חלקים: מבחן הישגים אקדמיים, מבחן הישגים והערכת אישיות. מבחן ההישגים הלימודיים משמש להערכת הידע והמיומנויות של הילד בנושאים ספציפיים כמו קריאה, כתיבה ומתמטיקה. מבחן ההישגים משמש למדידת יכולתו של הילד בתחומים ספציפיים כמו מוזיקה, ספורט או אמנות. הערכת האישיות נועדה לחשוף היבטים של מזגו, החוזקות והחולשות של הילד, כך שההורים יוכלו להתאים את סגנונות ההורות שלהם בהתאם.
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם מבחני מחוננים היא באמצעות שימוש רחב במספר דוגמאות למבחני מחוננים שיכולים לעזור לכל אחד לעשות את ההכנה הטובה ביותר.
בדיקות מחוננים יכולות להיעשות על ידי אנשי מקצוע או הורים בעצמם באמצעות משאבים מקוונים כמו המחוננים.
כיצד ניתן למדוד את הכישורים האינטלקטואליים של ילדים?
מיומנויות אינטלקטואליות הן המיומנויות המאפשרות לילדים ללמוד, לנמק ולפתור בעיות. הדרך הנפוצה ביותר למדידת מיומנויות אינטלקטואליות היא באמצעות מנת אינטליגנציה (IQ). IQ הוא ציון שמחושב על סמך גילו המנטלי והגיל הכרונולוגי של האדם.
מנת האינטליגנציה שימשה כמדד לאינטליגנציה מאז תחילת המאה ה-20. הוא תוכנן במקור ככלי לזיהוי ילדים שהיו מאותגרים אינטלקטואלית וזקוקים לחינוך מיוחד על מנת להצליח בחיים. עם זאת, הוא שימש כעת כאינדיקטור לדברים רבים אחרים כגון הישגים אקדמיים, מעמד חברתי ואפילו התנהגות פלילית.
הבעיה עם בדיקת IQ היא שהיא לא מודדת היבטים מסוימים של מיומנות אינטלקטואלית כמו יצירתיות או מיומנויות חשיבה ביקורתית. לכן, צריך להיות יותר מיקוד
מיומנויות אינטלקטואליות חשובות לילדים כדי ללמוד ולצמוח. ככל שהכישורים האינטלקטואליים שלהם גדלים, הם נעשים עצמאיים ובעלי יכולת. על מנת למדוד את המיומנויות האינטלקטואליות של ילדים, עלינו לדעת מהן המיומנויות הללו וכיצד ניתן למדוד אותן.
מיומנויות אינטלקטואליות ניתן לסווג לשלושה סוגים:
-מהירות עיבוד: הזמן שלוקח לילד לבצע משימה.
-יכולת פתרון בעיות: יכולתו של הילד לפתור בעיות המתעוררות בתהליך ביצוע משימה.
-יצירתיות: יכולתו של הילד לחשוב מחוץ לקופסה בעת השלמת משימות וכן לספק פתרונות ייחודיים ושונים משל אחרים.
מיומנויות אינטלקטואליות כמו קריאה, כתיבה ומתמטיקה חיוניות להצלחה של ילדים בבית הספר. מיומנויות אלו חשובות גם למבוגרים שרוצים לשפר את ביצועי העבודה שלהם.
ניתן למדוד מיומנויות אינטלקטואליות בדרכים שונות, כגון מבחני IQ או הערכות של כישורי פתרון בעיות. מבחנים אלו יכולים לעזור למורים לזהות בעיות פוטנציאליות בהתפתחותם של ילדים ולהמציא דרכים שיעזרו להם לשפר תחומים אלו.
הדרך הטובה ביותר למדוד מיומנות אינטלקטואלית היא על ידי הערכת יכולתו של הילד בהקשר של סביבתו, כגון בית או כיתה.