פיצוי בגין הפרת הסכם גירושין

מטרתו של הסכם גירושין, כשמו כן הוא, היא להביא להסכמה בין בני הזוג המתגרשים, על כל הנושאים היכולים להיות רלוונטיים לגירושיהם, כמו חלוקת רכוש, משמורת על הילדים וכדומה. הסכם זה הוא הסכם מחייב, והפרתו עשויה לחייב את המפר בתשלום פיצויים לצד השני (הנפגע). מאמר זה יעסוק בפיצויים אלה.

 

מהי הפרת הסכם גירושין?

בטרם אתמקד בפיצויים בגין הפרת הסכם גירושין, אם החלטת להתגרש אסביר אילו פעולות, או חוסר פעולות, יכולות להיחשב להפרת הסכם גירושין.

קיימים שני סוגים של הפרות:

  1. הפרה רגילה: הפרה רגילה יכולה להיות פעולה מצד אחד מבני הזוג בניגוד למה שנקבע בהסכם (למשל: האב לקח את ילדיו לביתו על דעת עצמו ביום ד', על אף שבהסכם נקבע שביום ד' הילדים נמצאים עם אמם). בנוסף, הפרה רגילה יכולה להיות אי-ביצוע פעולה מצד אחד מבני הזוג, למרות שבהסכם נקבע שהוא חייב לבצעה (למשל: הגבר לא משלם לאישה מזונות בגובה שנקבע בהסכם, אלא רק חצי מגובה זה).

 

  1. הפרה יסודית: הפרה שאם האדם הסביר היה מודע לה ולתוצאותיה מלכתחילה – הוא לא היה חותם על ההסכם (למשל: אם ילדיהם של בני הזוג שוהים בחברת אחד מהוריהם רק שעה בשבוע), או כל הפרה אחרת שאותה הגדירו שני בני הזוג כהפרה יסודית.

 

 

מתי הפרת הסכם גירושין מובילה לפיצויים?

בדרך כלל, הפרת הסכם גירושין מובילה לפיצויים כאשר היא גורמת לנזק כלכלי לבן הזוג השני.

הפרות שגורמות לנזק שכזה, הן, מן הסתם, הפרות הוראות כספיות בהסכם הגירושין. למשל, כשהגבר לא משלם מזונות ילדים.

במקרים שכאלה, האישה לא יכולה, מן הסתם, לקחת באופן פיזי כסף מהגבר לשם קבלת סכום המזונות. כמו כן, מעבר לעובדה שהסכם הגירושין מכיל הוראות ספציפיות וברורות, האישה לרוב לא יכולה להרשות לעצמה להמתין עד שהגבר ישלם, ובמקביל להמשיך כרגיל את חייה ואת חיי הילדים. לכן, במקרים רבים מעין אלה, האישה נאלצת לקחת הלוואה מהבנק. נגרם לה נזק כלכלי ולכן היא בהחלט יכולה לדרוש פיצויים כספיים עקב הפרת הסכם הגירושין. בנוסף, היא יכולה לדרוש את החזר הריבית שהיא שילמה עקב ההלוואה.

הפרת הסכם גירושין יכולה, לעתים, להוביל לפיצויים לא רק כשהיא גורמת לנזק כלכלי לבן הזוג השני, אלא גם לנזק נפשי. כך, למשל, אם בהסכם נקבע שביום מסוים בשבוע הילדים נמצאים אצל האם, אך באותו יום, כמה פעמים, האב היה לוקח את הילדים לביתו והיה מתעלל בהם באופן פיזי ומילולי, והדבר גרם לאם לנזקים נפשיים קבועים כמו חרדות קשות, יכול בית המשפט, על פי שיקול דעתו, להעניק לה פיצויים כספיים.

 

סעדים נוספים בגין הפרת הסכם גירושין

מלבד פיצויים, ישנם סעדים נוספים הניתנים בגין הפרת הסכם גירושין, או לחילופין קיימות אפשרויות שיכולות לפתור את המצב הבעייתי שנוצר כתוצאה מההפרה, ללא מתן סעדים כלשהם.

למשל, אם הפרת הסכם הגירושין באה לידי ביטוי בכך שהגבר לא משלם מזונות, יכולה האישה לפתוח נגד הבעל תיק הוצאה לפועל בלשכת ההוצאה לפועל, ולנקוט בצעדים שיגרמו לכך שהיא תקבל ממנו את סכום המזונות, כמו שלילת רישיון הנהיגה שלו, או עיקול המשכורת שלו.

נקיטה בצעדים אלו מגבירה במיוחד את הסיכוי שבסופו של דבר הגבר ישלם את סכום המזונות, שכן כאשר נפתח תיק בהוצאה לפועל נגד אדם שלא משלם מזונות, סכום המזונות שהוא נדרש לשלם גדל.

כאמור, גם אם ניתנים סעדים בגין הפרת הסכם גירושין, לא מדובר בהכרח בפיצויים:

ניתן, למשל, לדרוש את ביטול הסכם הגירושין, מהערכאה השיפוטית שאישרה אותו (ביהמ"ש לענייני משפחה או ביד"ר). יש לציין שסעד זה הוא נדיר יחסית, בעיקר משום שכאמור הסכמים אלה כבר אושרו ע"י אותה ערכאה שיפוטית. ואולם, אם אכן מוכח שאחד הצדדים הפר את ההסכם בהפרה יסודית, או בהפרה רגילה ולא תיקן אותה תוך זמן סביר – הסכם הגירושין אכן יכול, בסופו של דבר, להתבטל.

סעד נוסף שניתן לדרוש הוא אכיפת ההסכם. ואולם, במקרים שבהם לא ניתן לקיים את ההסכם באופן מעשי, או שמידת הפיקוח הנדרשת מבית המשפט/מלשכת ההוצאה לפועל לשם אכיפת ההסכם היא בלתי סבירה, או אם מכל סיבה אחרת הגיע בית המשפט למסקנה שאכיפת ההסכם אינה מוצדקת – לא ניתן לאכוף את ההסכם, ולכן, הערכאה השיפוטית יכולה לפסוק פיצויים.

 

לסיכום, הפרת הסכם גירושין יכולה להיות הפרה רגילה או יסודית.

לרוב, נפסקים פיצויים כשהפרת הסכם הגירושין גורמת לנזק כלכלי לבן הזוג השני, ובמקרים מסוימים אף לנזק נפשי.

ישנם סעדים נוספים הניתנים בגין הפרת הסכם גירושין – ביטול ההסכם, ואכיפתו.

 

קרדיט תמונה: freepik

שתפו פוסט זה

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

בלוג

טיפים מנצחים לעיצוב פנים חכם

סביבת המגורים העכשווית דינאמית ומשתנה ללא הרף עם רצונות וצרכים שמתעוררים תוך כדי תנועה. התרחבות המשפחה, ילדים שעוזבים את הבית,

בלוג

איך לארגן ערב צוות בקלות?

הצוות שלכם בחברה עובד ביחד על בסיס יומיומי ובוודאי חשוב לכם לפרגן לו מכל הלב, להעביר מסר של הכרת תודה

בלוג

מה עושים עם הרכב הישן?

אם יש לכם רכב ישן שאתם כבר רוצים להיפטר ממנו, אנחנו כאן כדי לעשות לכם קצת סדר בכל האפשרויות העומדות