תופעה: עבירות סמים במגמת עלייה בקרב בני נוער

עבירות סמים הן מהעבירות השכיחות בישראל. לפי סעיף 6 לפקודת הסמים המסוכנים, המגדל, מייצר, מפיק או מכין סם מסוכן שלא ברישיון, עובר עבירה פלילית. בנוסף, לפי סעיף 7 לפקודה, אין להחזיק/להשתמש בסם מסוכן שלא ברישיון/שלא בהתרה בפקודה/בתקנות לפיה.

בשנים האחרונות, עבירות סמים נמצאות במגמת עלייה בקרב בני נוער. במאמר זה אסקור תופעה זו.

 

הסיבות לעלייה בעבירות הסמים בקרב בני נוער

לדעתי, השלב הראשון שיש לעשות בסקירת תופעה כלשהי, בין אם היא נמצאת במגמת עלייה ובין אם לאו – הוא להבין מדוע היא קורית.

אחת הסיבות הנפוצות לשימוש בסמים בקרב בני נוער היא מצוקה. בני נוער נמצאים בשלב בחיים שבו כמעט כל אירוע משפיע בצורה כזו או אחרת על חייהם.

לפיכך, חוויות שעוברים רבים מבני הנוער כגון חרם, מערכת יחסים ראשונה שהסתיימה, אהבה נכזבת, קשיים בלימודים, "מרד" מול הוריהם וכדומה, עשויות לגרום להם לרצות "לברוח" מהמציאות, הרעה והקשה לכאורה, ורבים מהם מאמינים שהדרך לעשות זאת היא באמצעות שימוש בסמים.

יש לציין שבני הנוער המשתמשים בסמים הם לא רק אלה הסובלים ממצוקה. גם בני נוער שלא חווים קושי מסוים בחייהם, משתמשים לעתים בסמים. לרוב, הם עושים זאת כדי להרגיש "שייכים", עקב לחץ שמפעילים עליהם חבריהם.

לצד זאת, הסיבה המרכזית לעלייה בעבירות הסמים בקרב בני נוער היא העובדה שכיום בני הנוער חשופים למידע רב הרבה יותר מבעבר, עקב השימוש הגובר באינטרנט וברשתות החברתיות. עקב כך, הם מעוניינים להתנסות בדברים שהם אינם מכירים, ולכן, לעתים, הם מתנסים גם בשימוש בסמים.

 

איך החוק מתייחס לעבירות הסמים בקרב בני נוער?

בעיקרון, החוק אינו מבדיל בין בני נוער לבין מבוגרים יותר המשתמשים בסמים.

בני נוער הנתפסים בעבירות סמים צפויים לקבל עונשים כמו קנס כספי, שלילת רישיון הנהיגה שלהם ואף מאסר בפועל.

עם זאת, לרוב, המשטרה ומערכת המשפט תתחשבנה בגיל מבצע העבירה. בני נוער, לרוב, לא יועמדו לדין אלא ישלחו לשירות המבחן לנוער, בהנחה וזו העבירה הראשונה שלהם וישנו שיתוף פעולה מלא מצדם. בהנחה והם אינם משתפים פעולה, ייתכן ויוגש נגדם כתב אישום.

 

דוגמא: איך ניתן למגר את התופעה?

לדעתי, העובדה שעבירות הסמים נמצאות במגמת עלייה בקרב בני נוער, מדאיגה ביותר ויש למגר תופעה זו.

דרך מרכזית למיגורה היא מעורבות של ההורים בחיי ילדיהם.

כאמור, בני נוער נוטים לפתח מעין "מרד" כלפי הוריהם, אך למרות זאת, ואולי עקב כך, ההורים לא צריכים לקבל את המצב בהכנעה ו"להניח" לילדיהם, במיוחד כשהאחרונים נוהגים להשתמש בסמים או בעלי פוטנציאל לעשות כן.

מעורבות והתעניינות מצד ההורים בחיי ילדיהם, תגרומנה לאחרונים להבין שלהוריהם אכפת מהם, מה שיכול לגרום לקשר חזק יותר בין ההורים לבין ילדיהם. ההורים צריכים להסביר לילדיהם מדוע הם מתעניינים בחייהם, ולהדגיש שהסיבה לכך היא לא חוסר אמונה בהם או לחילופין חטטנות, אלא כי הם ילדיהם וכאמור אכפת להם מהם. כשהילדים יבינו זאת, והקשר בינם לבין הוריהם אכן יהיה חזק – יגבר הסיכוי שהם יפסיקו או ימנעו מלהשתמש בסמים, שכן הסבר על הבעייתיות בכך מצד ההורים, בעלי ניסיון החיים הרב והאכפתיות הרבה שהם מפגינים כלפי ילדיהם, ישכנע אותם די.

 

לסיכום, הסיבה העיקרית לעלייה בעבירות הסמים בקרב בני נוער היא חשיפת בני הנוער למידע רב ורצונם להתנסות בדברים חדשים, זאת לצד לחץ חברתי ומצוקות שבני נוער נוטים לחוות. לרוב, בני הנוער המשתמשים בסמים ישלחו לשירות המבחן לנוער, ואם מדובר בעבירת סמים חוזרת ייתכן ויוגש נגדם כתב אישום. אחת מהדרכים למיגור תופעת העלייה בשימוש בסמים בקרב בני נוער, היא מעורבות והתעניינות מצד הורי בני הנוער בחייהם.

קרדיט תמונה: freepik
שתפו פוסט זה