מנצ'וריה

מתי התחיל האימפריאליזם היפני?

הדעות חלוקות – הרסטורציה של מייג'י? פתיחתה של קוריאה? בסוף מלחמת רוסיה יפן? במלחמת סין יפן? בהתקפה על פרל הארבור?

מרבית המחקרים מסתכלים על סוף מלחמת סין יפן או על סוף מלחמת רוסיה יפן.

לאחר מלחמת רוסיה יפן, יפן תופסת לעצמה המון שטחים בסין. בתחילת המאה ה-20 ניתן לזהות שני מנועים מרכזיים לאימפריאליזם היפני בעיקר בצפון מזרח אסיה – צפון קוריאה, מנצ'וריה וצפון סין:

ראשית, מסילת הרכבת הדרום מנצ'ורית – המסילה הזאת היא מרכזית כי באמצעותה יפן לא רק חדרה לתוך מנצ'וריה אלא היא גם העבירה חומרי גלם וגם כוחות צבאיים, אפשרה שינוע מהיר של כוחות צבא ממקום אחד למקום שני. בנוסף היא גם נקשרה למתיישבים יפנים – תחילה הגיעו אלפים, לאחר מכן עשרות אלפים ומאוחר יותר גם מאות אלפים. חברות הרכבת הדרום מנצ'ורית –הייתה מעין הזרוע המבצעת של האימפריאליזם היפני במנצ'וריה, היא עסקה בפיתוח מסילת הרכבת אך גם בנתה אכסניות, בתי ספר, בתי חולים וכו' למהגרים היפנים. היא עוסקת לא רק בהפעלת הרכבת אלא גם בכל מה שקשור לכך. הם מקימים ערים, מרכזי הדרכה וכו' –  זו הזרוע החזקה ביותר של הממשלה היפנית. מי מחזיק את החברה הזאת? הצבא, יש ביניהם קשרים מאוד הדוקים שנדבר עליהם בהמשך.

אחת הסיבות שגוררת את יפן למסלול בלתי נפסק של מיליטריזם  – מלחמת רוסיה יפן, לאחר המלחמה היפנים קיבלו המון תגמולים אך הם חששו שהרוסים ירצו להתנקם. לאור זאת הם הקימו את הארמיה הזאת שנקרא צבא Kwantung – זו הארמיה החשובה והחזקה ביותר. אבל לא רק שהיא הייתה מובחרת אלא גם הייתה לה אוריינטציה אזורית מאוד חזקה – לעיתים הארמיה הזאת ראתה את עצמה לא רק משרתת את המדינה היפנית אלא גם את מנצ'וריה, את המתיישבים היפנים במנצ'וריה ואת האינטרסים היפנים שם. הארמיה הזאת מקימה לימים מדינת בובות של יפן, היא פורקת כל עול ולא מקשיבה למטכ"ל שלה בטוקיו והיא זו שגם קובעת את המדיניות האכזרית במנצ'וריה ובצפון סין.
עבור קצינים בצבא היפני, במיוחד בארמיה הזאת, מנצ'וריה נתפסה כיעד המושלם להתפשטות, בשנות ה-30 קצינים רדיקליים לא רק ממעמד בינוני אלא גם ממעמד גבוה שקצו בניסיונות לשנות את יפן מבפנים חשבו שניתן לעשות זאת במנצ'וריה. התפיסה הייתה שמדינת יפן האמיתית תוקם במנצ'וריה, הצעירים הרדיקליים מתרכזים בארמיה הזאת ורוצים לשנות את המצב הקיים.

חלק מהקצינים הללו, למשל Itagaki Seishiro ששהה בגרמניה ולמד שם רעיונות לאומניים וגזעניים דגל בתפיסה כי יש לבנות את גן העדן היפני במנצ'וריה.

Ishiwara Kanji – רצה להביא את יפן למלחמה על מנת שתשלוט בכל צפון מזרח אסיה.

 

כמה מילים על מנצ'וריה עצמה…

בתקופה זו היא הייתה אמנם תחת שליטה סינית אך תחת שליטה סינית רופפת, מדובר בחבל ארץ בעל מרחבים אדירים (גרמניה וצרפת ביחד), אזורים עשירים בחומרי גלם ובקרקע חקלאית טובה, אזורים שפחות מיושבים מיפן או מסין. אבל מנצ'וריה של אותה תקופה הייתה בית לשודדים, הרפתקנים, היא נשלטה על ידי בוסים עצמאיים. מרבית השטחים של מדינה זו נשלטו על ידי מעין בוסים מקומיים, "גנרלים" או מושלים צבאיים מקומיים.

בסין עצמה השלטון בעייתי, השלטון המרכזי עובר מידי השליטה הקיסרית לידי המפלגה הלאומנית בסין. גם לאחר עליית מפלגה זו לשלטון עדיין השלטון המרכזי היה מאוד חלש. הסינים בוודאי חשבו שמנצ'וריה שייכת לסין, היא סינית. המנצ'ורים גם הם חשו שייכות לסין לאחר 350 שנים של שליטה סינית.

הסינים לא רצו להיכנס למלחמה עם יפן בתוך מנצ'וריה ולכן מנצ'וריה היוותה מעין אזור חוצץ בין הסינים ליפנים. היפנים רצו לשנות זאת והם לא רצו לחכות עד שהסינים יתחזקו אלא הם רצו להשתלט על כמה שיותר אזורים. על כן הפם גרמו לכמה פרובוקציות:

  1. יוני 192 – קצינים מצבא קוונטונג מחליטים לרצוח את Chang Tso-lin. מדובר בבוס מקומי מאוד חזק עם חיילים שדווקא היו לו יחסים טובים מאוד עם היפנים אבל ליפנים זה לא היה מספיק אלא הם רצו לשלוט על האזור ולכן הם רצחו אותו, הם פוצצו את קרון הרכבת שלו. הרעיון היה להרוג אותו, להאשים את הסינים ולהשתלט על מנצ'וריה, פרובוקציה מאוד פשוטה. ב-1928, לפני המשבר הכלכלי, היוזמה היפנית לפלוש את תוך מנצ'וריה לא התקבלה בברכה.

ספטמבר 1931 – תקרית מוקדן. הממשלה היפנית או המטכ"ל היפני כל הזמן שומעים על מזימות שמתרחשות בתוך הארמיה של קווטונג כדי לגרור את יפן למלחמה. הם שולחים מברקים לארמיה והם לא עונים להם ולכן הרמטכ"ל מחליט לשלוח אלוף שהיה בעברו מפקד הארמייה הזאת כדי לפקח על הארמיה, לוודא שהם לא עושים מעשים נמהרים – Tatekawa Yoshitsugu. אותו איש צבא לוקח את הזמן. הוא מגיע לשם בסוף והארמיה רוצחת אותו במטרה ליצור עוד פרובוקציה – להאשים את הלאומנים הסינים ולהתחיל במלחמה. פקיד קונסולארי ניסה ליישב את ההדורים אך הקצינים מהארמיה איימו עליו שלא להתערב. תקרית זו נגררת להשתלטות על מנצ'וריה – הארמיות של צ'ושן וקוואנטונג משתלטים על כל מנצ'וריה בזמן די קצר.

שתפו פוסט זה
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
מעקב
כדאי לדעת
כמה עולה שעת מעקב של חוקר פרטי?

עלות העסקת חוקר פרטי לשירותי מעקב יכולה להשתנות בהתאם למגוון גורמים, לרבות מורכבות התיק, מיקום החקירה, ניסיונו של החוקר והשירותים הספציפיים הנדרשים. חוקרים פרטיים מציעים מעקב כאחד משירותי הליבה שלהם ללקוחות המבקשים לחשוף מידע, לאסוף ראיות או לפקח באופן דיסקרטי על אנשים או פעילויות.

העצמת העצמאות: התפתחות טכנולוגיות מסייעות לנכים

בעידן שבו התקדמויות טכנולוגיות מעצבות מחדש כל היבט בחיים האנושיים, התפקיד של טכנולוגיות מסייעות בולט כמשואה של תקווה והעצמה לאנשים עם מוגבלויות. מאמר זה צולל אל תוך העולם המהפכני של כלים מיוחדים אלו, שנועדו לשפר את איכות החיים, העצמאות והאינטגרציה החברתית של אנשים עם מוגבלויות.

אנגלית עסקית
כדאי לדעת
הרם את התקשורת העסקית שלך: קורס מקוון באנגלית לאנשי הייטק

כאיש הייטק, תקשורת אפקטיבית באנגלית חיונית להצלחה בעולם העסקים הגלובלי. קורס האנגלית המקוון שלנו תוכנן במיוחד כדי לעזור לך לשפר את האנגלית המדוברת שלך למטרות עסקיות. תלמד כיצד לתקשר בביטחון ובמקצועיות בפגישות, מצגות ומשא ומתן.