אפונה יבשה VS אפונה טרייה או קפואה

כמה קטנה – ככה אדירה! האפונה הירוקה חוזרת לאופנה הקולינרית בשנים האחרונות, כשהיא מציעה את כל הטוב שאפשר לבקש ממזון על מתנת הטבע: שפע של ויטמינים ורכיבים תזונתיים מעולים, מגוון דרכי הכנה ומרקם קריספי רך שמזכיר את הילדות. אז החלטנו גם אנחנו לעשות לירוק הירוק הזה כבוד, כפי שראוי לו, ויצאנו לבדוק: מה ההבדל בין אפונה יבשה לבין אפונה טרייה או קפואה? מה משותף לשניים? באיזה אופן כדאי לצרוך כל סוג? ובאילו מתכונים נהדרים משחקת האפונה בתפקיד הראשי? הקרב על האפונה יוצא לדרך, הצטרפו אלינו!

 

בית ספר לאפונה

על אף שנוטים לחשוב כי האפונה אינה דומה למצרכים אחרים הגודשים את מזווה הקטניות שלנו, למעשה היא משתייכת לאותה משפחה של שעועית וקטניות נוספות. היא כדורית, וזה גם מה שמייחד אותה מבני דודיה הקטניות האחרות.

את האפונה הראשונה עלי אדמות מצאו במסגרת חפירות ארכיאולוגיות, ותיארכו את גילה לכ-10,000 שנים לפחות. הענתיקה היפהפיה הזו נמצאה בתצורתה הקדומה ביותר ממש כאן, בישראל הקטנה, כמו גם בטורקיה ובעיראק, אך היום היא נפוצה דווקא במדינות כמו סין, הודו ובמדינות אירופה.

 

לפעמים, הגיל הוא לא רק מספר

במשפט אחד: הן פשוט לא באותו הגיל. בעוד שהאפונה הטרייה (המוכרת גם בתצורתה הקפואה) נקטפת בשיא גדילתה, כשהיא צעירה, ירוקה ומלאת חיים, את האפונה היבשה קוטפים כשתרמילי האפונה הגיעו לבגרות מלאה והם יבשים. וזו כל התורה על קצה המזלג.

 

אפונה אחת – שלושה הבדלים מרכזיים

לפני הכול, כדאי לדעת: רק 5% מהאפונה הנמכרת בעולם היא אפונה טרייה. 95% מהגידול, השיווק והצריכה של האפונה היא בתצורתה היבשה או המשומרת.

  1. ערך תזונתי

מאחר ותרמילי האפונה היבשה מקבלים זמן גידול נוסף, הדבר משפיע גם על התכולה הקלורית ועל הערכים התזונתיים שלהן – באפונה יבשה יהיו פי 3–4 יותר קלוריות, פחמימות וחלבונים בהשוואה לאפונה טרייה.

  1. אורך חיים

אפונה מיובשת נועדה לחיות חיים ארוכים יותר, ולכן ניתן לאחסן אותה במשך שנים (!) כל עוד הדבר נעשה בתנאים טובים – מקום קריר, יבש ורצוי חשוך. אפונה טרייה תישמר פריכה וטעימה רק למשך מספר ימים במקרר, אחרת המרקם שלה יהיה עמילני במקצת וגם הטעם ייפגע. כדי להבטיח שתיהנו מהטעם הטוב ביותר בגרסה הטרייה של האפונה, העדיפו תרמילים חלקים, מוצקים וקטיפתיים בגודל בינוני ובצבע ירוק עז.

  1. תוספות שלא תופסות

ההעדפה התזונתית הברורה היא לבחור במזונות טריים, בצורתם הטבעית, ללא תוספים וללא עיבוד, כמו שהטבע התכוון. בעוד שבחירה באפונה טרייה מבטיחה שתעמדו באתגר בכבוד ולא תצטרכו לחשוש לגבי תוספים או הבדלים שונים בין המותגים, בגרסה הקפואה או המשומרת כדאי לשים לב לטבלת הערך התזונתי בגב האריזה ולוודא שלא נוספו לה רכיבים "מיותרים" – לרוב יהיה זה נתרן בכמות גדולה, יחסית. עם זאת, כדאי לדעת כי לרוב אין ירידה תזונתית משמעותית בגרסה הקפואה-יבשה.

 

שלל יתרונות תזונתיים – לשני הסוגים

הפרופיל התזונתי של האפונה, כאמור, מרשים ביותר. האפונה מכילה לאחר בישול כ-22% חלבון ותשע חומצות אמינו חיוניות, שהן אבני הבניין של החלבון ומסייעות לתפקוד מיטבי של התאים. מלבד זאת, היא דלה בשומן, עתירה בסיבים תזונתיים (כ-65% מהקבוצה היומית המומלצת לסיבים תזונתיים!) ועשירה בוויטמינים מסוג A, D, C, E ו-K. נוסף על כך, אפונה מומלצת מאוד עבור חולי לב, שכן צריכה קבועה של אפונה מורידה את הסיכון ללקות במחלות לב ביותר מ-80%.

 

בואו למטבח!

יבשה, טרייה או קפואה, בתוך תרמיל או מחוצה לו – על דבר אחד אין ויכוח: אפונה היא אחד המזונות הטעימים שיש. איך נעזור לה להיות טעימה עוד יותר? נרקח ממנה מטעמים משובחים!

כדי לבחור את האפונה המתאימה למתכון הבא שלכם, כדאי לדעת שיש הבדל בין התוצאה הסופית לבין סוג האפונה שתבחרו.

כך למשל, להכנת מרק אפונה יבשה נעדיף להשתמש באפונה יבשה ולא טרייה, שכן במרק היא הופכת לנימוחה, קרמית ובמרקם סמיך משגע – בדיוק כמו שמרק צריך להיות. באפונה טרייה נעדיף להשתמש במאכלים שצריכים להישאר רעננים, דוגמת סלטים, פשטידות או תבשילים קלילים, כך שהקראנצ'יות הטבעית תישמר והמרקם הפציח של האפונה הטרייה יוסיף רובד נוסף למנה. בתיאבון ולבריאות!

 

קרדיט תמונה: pixabay.com
שתפו פוסט זה
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email