איך להימנע מסכסוכי ירושה?

כשאהוב ליבכם על ערש דווי אתם בוודאי לא רוצים לחשוב על היום שאחרי. אבל פרשות מתוקשרות רבות מעלות את הצורך לחשוב מבעוד מועד על עריכתה של צוואה תקנית למניעת סכסוכי ירושה עתידיים. יורשים שטוענים לכתר (או יותר נכון לנכסים ולהון הכלכלי) ומחלוקות שמתגלעות בשלב חלוקת הרכוש, ספקות בנוגע לאמינות הצוואה ופרשנויות סותרות בנוגע למה התכוון המוריש כאשר כתב את הדברים, כל אלה עלולים לצוץ לאחר מותו של אהוב.

הצוואה שפורשה לא כהלכה


סכסוכי ירושה יכולים לנבוע ממגוון סיבות וגורמים. כמו למשל, כשלטענת היורשים כתיבת הצוואה נעשתה תחת כפייה או כאשר הטענה היא שהצוואה נכתבה כאשר המוריש לא היה כשיר לכתיבת וחתימת הצוואה. ככל שיש יותר יורשים פוטנציאליים כך עולים הסיכויים למחלוקות בנוגע לאופן החלוקה.
לעיתם הסכסוך נובע מכך שאין כלל צוואה ואז ניתן להפיק דרך האפוטרופוס הכללי והכונס הרשמי בקשה לצו ירושה כאשר על המבקשים להיות יורשיהם של הנפטרים, או יורשים של יורשים שנפטרו לאחר המורישים. על מנת להגיש בקשה זו יש לצרף תצהיר מאומת על ידי עורך דין, תעודת פטירה, אישור על משלוח הודעה בדבר הגשת הבקשה בדואר רשום ליורשים או אישור על כך שהמבקש הודיע באופן אישי ליורשים אודות הגשת הבקשה וכן ייפוי כוח, אם המבקש מיוצג על-ידי עורך-דין. חלק מהגשת הבקשה הוא אישור על תשלום אגרה ודמי פרסום.

איך ייצוג משפטי מסייע בסכסוכים בין יורשים?


סכסוכי יורשים יכולים להגיע לבית משפט במקרים מסוימים, אך לא מדובר בתדירות גבוהה של התרחשות מסוג זה. בכל מקרה, אף אחד לא רוצה להותיר אחריו קרקע חרוכה ובעיות במשפחה ולכן, ההמלצה היא להכין צוואה חתומה. לפי חוק הירושה הישראלי 1965, חשוב להבין שהיורשים הם יורשים על פי דין או זכאים על פי צוואה וכשירים לרשת כל מי שהיה בחיים במות המוריש ומי שנולד תוך 300 יום לאחר מות המוריש ולעניין זכויות הירושה של ילד אין נפקא מינה אם בשעת לידתו היו הוריו נשואים זה לזה, ואם לא.
החוק אומנם מציב עובדות ברורות לגבי מי נחשב יורש וקובע גם מה נחשבת צוואה בין אם התבצעה בכתב יד ובין אם בפני עדים, אבל חשוב להבין שעדיין הצוואה עשויה להיחשב כמבוטלת במקרים חריגים כמו שעוררה חשד שנעשה תחת לחץ או כשהמצווה לא היה במיטבו וקיימים גם תנאים מגבילים שונים ועשויות להיווצר בעיות כשיש יורש ראשון ויורש שני. הצוואות גם עשויות להיות מפורשות בדרכים שונות שיגלו סתירות במסמך ואז ניתן להגיש בקשה לביטול הצוואה.
כאשר כותבים צוואה בליווי של עורך דין אפשר להיות בטוחים בכך שהוא יעניק את ההכוונה המקצועית המלאה בכל הנוגע לניסוח ברור ומדויק של המסמך וחתימתו וכן עדים במעמד שלא יהיה מקום לפרשנות או להתנגדויות לאחר מותו של המצווה.

עם זאת, גם ירושה שנכתבה בצורה ברורה ומדויקת עשויה להיות נתונה לפרשנויות ולמחלוקות כאשר בניגוד לסברה הרווחת, סכסוכי ירושה אינם נחלתם של בני המעמד הגבוה בלבד והסכסוך לא חייב להיות על רכוש בלבד. לפעמים מדובר בסכסוכים על פריטים בעלי ערך היסטורי או סנטימנטלי. לפעמים הסכסוך הוא בכלל בין היורשים למדינה או לגורמים שונים והדבר נעשה מורכב אף יותר כשיש מנהל עיזבון, ריבוי יורשים או שמדובר במחלוקת מול המדינה וכדומה.
ייצוג משפטי הולם יכול לסייע בפתרון מהיר של סכסוכים, ניתוח הצוואה ואיתור ליקויים או כשלים בניהול העיזבון וכך חתירה להסכמה בין המעורבים על מנת שכולם יהיו מרוצים בסופו של דבר.

שתפו פוסט זה
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email