תהליך הכנת תיק שטח

תיק שטח הוא קבוצת מסמכים ופרטי מידע בתחום בטיחות האש למבנים, מגישים אותו לשירותי הכבאות וההצלה על פי חוק וזאת כדי לסייע להם לפעול באופן הטוב ביותר כאשר קיים אירוע חירום. התיק כולל מידע רב על מיקום המבנה, על תיאור התשתיות שלו, על הערכות הסיכונים שבו ועל ההנחיות לביצוע בזמן אמת של הנמצאים בו. כל אלו נועדו לשמש בסופו של דבר את חדר המבצעים של שירותי הכיבוי וההצלה במקרה של אירוע חירום.

 

אילו מבנים חייבים בתיק שטח?

סעיף 3 להוראות הנציב 503 קובע אילו מבנים חייבים בהכנת תיק אש. המבנים הם רבי קומות מעל לגובה של 29 מטרים, בתי אבות ובתי גיל זהב בהם יש מעל לחמישים מיטות, פנימיות ובתי מלון עם למעלה משלושים וחמש מיטות, בנקים שנמצאים במבנים בני למעלה משני קומות או למעלה מ-1,000 מ"ר, אולמות ספורט, אצטדיונים, בתי חולים, אוניברסיטאות ומכללות, מבני תעשייה ומסחר, מבנים שמשמשים את הציבור, בתי קולנוע, מבני משרדים ששטחם עולה על 2,000 מטרים, אולמות אירועים ועוד.

 

מתי מגישים את תיק השטח ומי מכין אותו?

הוראות הנציב קובעות הוראות שונות למבנים כאשר היא עושה אבחנה בין מבנים ישנים לחדשים. במבנים קיימים יש להגיש את תיק השטח בעת הביקורת התקופתית של שירותי הכבאות וההצלה, במבנים חדשים מגישים אותו לפני אכלוס המבנה אך עם סיום הבניה בפועל. על פי החוק התיק צריך להיות מעודכן אחת לשנה ויש לספק אותו במקרים בהם מבקשים טופס 4 או רישיון עסק.

מי שמכין את תיק השטח הוא יועץ בתחום בטיחות האש לו מומחיות בתחום זה והאישורים הדרושים לכך על פי חוק. בעת הכנת תיק שטח יבקר היועץ במבנה, יבחן אותו לעומק תוך בחינת נושאים רבים ובהם מערכות הציוד לגילוי ולכיבוי האש במבנה, סביבת המבנה ודרכי המילוט ממנו.

 

מה יכלול תיק השטח?

תיק השטח יכלול מידע על המבנה, תיאור של מערכות גילוי האש וכיבוי האש, תיאור מערכות החשמל והאנרגיה, תיאור המבנה עצמו באופן מפורט ואת תיאור סביבת המבנה. כמו כן, הוא יכלול את דרכי המילוט, את התוכניות ההנדסיות של המבנה ואת התרשימים שלו. יועץ בטיחות האש גם יצלם את המבנה לתיק השטח, יבצע הערכת סיכונים ויפרט באופן מלא את הפעילות שיש לבצע בזמן אירוע אש או בעת תקלה במבנה.

תיק השטח צריך להיות מוגש במסמך מודפס ובפורמט נוסף על גבי תקליטור לשימוש שירותי הכבאות וההצלה. המסמך צריך להיות חתום על ידי בעל המפעל או העסק, אמנם יועץ בטיחות האש הוא זה שמכין את התיק, אך בעלי העסק והמבנה צריכים להכיר וללמוד אותו גם כן. כריכת תיק השטח צריכה לכלול את כתובת המבנה, את שמו ומספר טלפון חירום מטעם העסק.

קרדיט תמונה: freepik
שתפו פוסט זה
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email