מתגרשים? 3 טיפים שכדאי מאוד להכיר

תחום דיני המשפחה הינו תחום רחב ומקיף. הוא חולש על חיי זוגיות ומשפחה החל מלפני ההחלטה על חיים משותפים וכלה בעניינים הנוגעים לפרידה של בני הזוג. אילו המלצות כדאי לקבל מעורך דין משפחה במקרים שונים הנוגעים לחיים המשותפים?

 

מהן המלצות עורך דין משפחה במקרה של הליכי גירושין?

לצערנו, אחוז המתגרשים במדינת ישראל גבוה. לפי נתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, החל משנת 2006 ישנם למעלה מ- 13,000 מקרי גירושין בישראל מידי שנה. הליכי גירושין מלווים במאבקים כספיים, מחלוקות על החזקת הילדים ותשלומי מזונות. אילו המלצות יכול עורך דין גירושין לתת במקרה של הליכי גירושין?

בדיקה כלכלית – מומלץ לבדוק את מצב הנכסים והכסף שברשותכם. הבחינו בין נכסים שהבאתם אתכם מלפני הנישואים, או שקיבלתם בירושה או מתנה, לבין נכסים שנצברו במהלך שנות הנישואים המשותפות. זכרו לבדוק בין היתר גם תכניות חיסכון, קרנות פנסיה, קופות גמל והלוואות שונות.

לאסוף ראיות בנוגע לקשר עם הילדים – שאלת המשמורת תוכרע לפי שיקולי "טובת הילד", קרי: טיב הקשר עם הילדים והיכולת לטפל בהם ולכלכל אותם. אמנם החוק קובע שילדים עד גיל 6 יהיו בעיקרון במשמורת של אמם, אולם אם יצליח האב להוכיח שישנן סיבות מיוחדות לכך שהילדים יגורו במחיצתו, יכול ביהמ"ש לפסוק שכך יהיה.

איסוף מידע על הצד השני ושמירה על חשאיות – לפני שפותחים בהליכי גירושין רצוי מאוד לאסוף כמה שיותר מידע על הצד השני: על קשר רומנטי עם מישהו אחר, מידע כלכלי וכד'. כדאי לקבל ייעוץ מעורך דין משפחה מומחה מה מותר ומה אסור לעשות מבחינה משפטית לשם כך.

כשם שחשוב לאסוף מידע על הצד השני, כך חשוב לשמור על חשאיות רבה ככל האפשר בנוגע למידע האישי שלכם, כדי שלא ישמש את בן או בת זוגכם אם החלטתם לפתוח בהליכי הגירושין.

 

המלצות שכדאי לקבל מעורך דין משפחה בעת עריכת הסכם ממון

תחום נוסף שתופס תאוצה בשנים האחרונות בישראל, הוא עריכת הסכמי ממון. מדובר בהסכם בין בני הזוג, הצופה פני גירושין או מוות. מוסכם בו כיצד יחולק הרכוש בין הצדדים במידה ודרכיהם ייפרדו.

הסכם שדן במהלך הקשר הזוגי אינו מוגדר כהסכם ממון (פס"ד שי נ' שי). להלן מספר דגשים משפטיים שכדאי לקבל מעורך דין משפחה:

אימות או אישור ההסכם: הסכם ממון שנערך לפני הנישואים זקוק לאימות חתימות. מדובר באימות טכני לחלוטין שיכול להיעשות על-ידי שופט, דיין, נוטריון או רשם נישואין. הסכם ממון שנערך לאחר הנישואים זקוק לאישור. אישור זה יכול להינתן רק על-ידי שופט או דיין, משום שיש דרישה להפעיל שיקול דעת ולוודא שהצדדים חתמו על ההסכם מתוך רצון חופשי. עם זאת, אין לשופט או לדיין שיקול דעת מהותי לומר שההסכם לא בסדר.

דגשים בנוגע לתוכן ההסכם: כאשר עורכים הסכם ממון חשוב לציין בו שעל הזוג לא יחולו גם איזון משאבים גם חזקת שיתוף וגם דין כללי, וכן להוסיף סעיף ששינוי נסיבות לא משנה כלום אלא בכתב ובאישור.

מתי לא מועיל הסכם ממון?: כאשר אחד מבני הזוג נפטר, הסכם הממון מועיל רק לדיון על חלוקת העיזבון, ולא לירושה. אם רוצים שהירושה לא תחולק לפי חוק הירושה, יש לערוך צוואה.

 

מהן האפשרויות לא להתחתן ברבנות?

בפני זוג שאינו מעוניין להתחתן ברבנות עומדות שתי אפשרויות חוקיות: א. להתחתן בחו"ל – הפסיקה קבעה, כי רשם נישואים חייב לרשום כל זוג שמביא אישור שהתחתן, גם אם עשה כן בחו"ל. רישום זה מזכה את הזוג בכל הזכויות של זוג נשוי דרך הרבנות. ב. לחיות כידועים בציבור (ידב"ץ) ללא נישואים – הפסיקה בישראל העניקה לזוגות הידועים בציבור כמעט את כל הזכויות הניתנות לזוג נשוי.

בכל מקרה, כדאי להתייעץ עם עורך דין משפחה על הזכויות המדויקות וההבדלים שבין אופציות אלה לבין נישואים דרך הרבנות.

לסיכום, במאמר זה הבאנו טיפים והמלצות שכדאי לקבל ממשרד עורך דין משפחה בנושאים שונים הנוגעים לנישואים וגירושים. בהצלחה!

קרדיט תמונה: freepik
שתפו פוסט זה
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email